20 Eylül 2016 Salı

4. Primjeri Fosila Pronađenih u Africi i Na Bliskom Istoku

4. Primjeri Fosila Pronađenih u Africi i Na Bliskom Istoku

Foslili Pronađeni u Maroku

Morocco map
 
Veliki broj fosila iz različitih perioda nastanka nađeni su u Maroku, poznatom po svojim 400 miliona godina starim primjercima fosila trilobita. Ležišta u planini Atlas, u Maroku, te u još nekim regijama obiluju fosilniom ostacima.
Najčešći fosili su oni koji pripadaju mosrkim ježevima. morski jež je zajedničko ime dato mnogim beskičmenjacima koje naseljavaju mora. Razlikujemo oko 800 vrsta morskih ježeva koji uglavnom naseljavaju morsko dno i fosili ovih vrsta datiraju od prije 450 miliona godina. Ovi bodljokošci, koji postoje pola milijarde godina, bez promjena veoma složene građe, predstavljau veliku prepreku u prihvatanju teorije evolucije. Ova bića su nastala sa svim potpuno formiranim osobinama u periodu za koji evolucionisti tvrde da je vrijeme primitivnih oblika života. Veliki procenat vrsta postoji i danas i izgleda identično kao i prije 450 miliona godina. Ni bodljokošci nisu evoluirali.

The Atlas Mountains, fossil beds
The Atlas Mountains, extending about 2400 kilometers (1500 miles) have rich fossil beds. The highest peak is Jbel Toubkal, with an elevation of 4167 meters (13665 feet). The Atlas Mountains were formed millions of years ago when the continents of America and Africa collided. It is assumed that the Appalachians in North America was the result of a similar geological movement.

Hefalla, fossil, needlefish, starfish
A 490- to 443-million-year-old starfish fossil found in Hefalla (left-upper)
A 146-65-million-year-old fossil needlefish, which is no different from the needlefish of our own day. (lower left)

fossil, sea urchins

Morski Jež

Starost: 146 to 65 miliona godina
Veličina: 5.4 centimeters (2.2 in)
Lokacija: Maroko
Formacija: Ležište morskih ježeva
Period: Kreda
Nema razlike između današnjih morskih ježeva i onih koji su ivjeli prije 450 miliona godina. Morski jež sa slike star je između 146 i 65 miliona godina. Oni pokazuju da se evoluv+cija nije desila nego da posjeduju iste osobine od momenta kada su stvoreni.

trilobites, trilobite, evolution

Trilobit

Starost: 410 - 360 miliona godina
Veličina: 5 cm
Lokacija: Planina Atlas, Maroko
Period: Devon
Prvi primjerci trilobita datiraju od prije 530 miliona godina i pronađeni su u naslagama iz devona. Darwinistima je teško obrazložiti njihovu veoma složenu građu. Još jedna od poteškoća u naučnom dokazivanju teorije evolucije je njihova iznenadna pojava u fosilnom zapisu sa potpuno formiranom složenom građom očiju. Činjenica je da je trilobite, kao i sva druga bića stvorio Bog.

needlefish, fossil

Morsko Šilo

Starost: 100 miliona godina
Veličina: 203 mm, matrica: 113 x 185 mm
Lokacija: Ramlia Taouz, Maroko
Period: Kreda
Ova odrasla riba, duga 203 milimetra je jako dobro očuvana. Ne postoji razlika između ove ribe i pripadnika njene vrste koji i danas naseljavaju mora. Ove ribe su preživjele milione godina bez ikakvih promejna građe i načina života i kao takve su dokaz da se evolucija nije desila.

starfish, fossil

Morska Zvijezda

Starost: 420 miliona godina
Veličina: 5.7 cm
Lokacija: Mecissi, Maroko
Formacija: Kataoua Formacija
Period: Ordovicij
Sa svojom bodljikavom vanjšinom, morske zvijezde (tip: Bodljokošci) su preživjele stotine miliona godina. Ovaj primjerak je star 420 miliona godinai ima iste osobine kao i ova vrsta danas. Ovu činjenicu evolucionisti nikada nisu mogli objasniti u terminima teorije evolucije.

theory of evolution, Cambrian, fossil, trilobite

Trilobit

Starost: 400 miliona godina
Lokacija: Maroko
Period: Devon
Fosilni zapisi ne podržavaju teoriju evolucije. Sadruge strane, ispitivanjem fosila došlo se do zaključka da su se živa bića u fosilnim ležištima pojavila naglo. Najdublji sloj u kojem su pronađeni fosili formiran je u periodu Kambrija. Jedan od najčešćih uzoraka su fosili trilobita.
U svijetu koji je postojao prije 530 miliona godina, trilobiti su posjedovali oči sačinjene od većeg broja leća – savršena struktura koja im je omogućavala da vide i lahko uočavaju plijen. Ova složena struktura njihovih očiju nanijela je veliki tezama za koje se zalažu evolucionisti.

sea urchins, sea urchin, fossil

Morski Jež

Starost: 146 - 65 miliona godina
Veličina: 3.5 cm
Lokacija: Maroko
Formacija: Ležište morskih ježeva
Period: Kreda
Najstariji primjerak morskog ježa datira iz Ordovicija. Oni se nisu mijenjali ni u najmanjim detaljima od tada do danas.

sea urchins, sea urchin, fossil

Morski Jež

Starost: 95 - 72 miliona godina
Veličina: 2.5 cm)
Lokacija: Midlet, Maroko
Period: Kasna Kreda
Mosrki ježevi danas se ne razlikuju od fosila sa slike. Oni nisu mijenjali građu najmanje 72 miliona godina. Ovo pokazuje da je teorija evolucije pogrešna.

sea urchins, sea urchin, fossil

Morski Jež

Starost: 95 -72 miliona godina
Veličina: 4 x 4.5 cm
Lokacija: Taouz, Maroko
Period: Kasna Kreda
Uopšte se ne razlikuju morski ježevi koji su živjeli prije 92 miliona godina od onih koji žive danas. Morski ježevi su dokaz da živa bića ne evoluiraju.

Sand dollars, Sand dollar, fossil

Morski Jež

Starost: 100 miliona godina
Lokacija: Taza Province, Maroko
Formacija: Kontinentalne naslage pješčara
Period: Kasna Kreda
Moski jež, morska zvijezda, morski ljiljan i morski krastavci spadaju u bodljokošce.
Morski ježevi su preživjeli pola milijarde godina bez i najmanje promjene u građi, stoga možemo tvrditi da nikada nsiu evoluirali u napredniju vrstu. Kao takvi nanose ozbiljan udarac tvrdnjama darvinista da se živa bića razvijaju postepeno, jedna vrsta iz druge.

starfish, fossil

Morska Zvijezda

Starost: 500 - 440 miliona godina
Veličina: 8.6 cm
Lokacija: Maroko
Formacija: Hefalla naslaje pješčara
Period: Ordovicij
Ovaj fosil je star 500 miliona godina i rijedak je primjer dobro očuvanih detalja. Pet krakova morske zvijezde i danas izgleda upravo poput ovog fosila. Nema nikakve razlike između ovih bića koja su živjela prije pola milijarde godina i pripadnika ove vrste danas. Poput hiljda drugih fosila, i ovaj je dokaz da živa bića nikada nisu evoluirala.

fossil, sea urchin

Morski Jež

Starost: 95 - 72 miliona godina
Veličina: 2.5 cm
Lokacija: Midlet, Maroko
Period: Kasna Kreda
Moeski ježevi su nekolicina od miliona fosila koji dokazuju da ser evolucija nikada nije desila i da je Bog stvorio sve vrste.

fossil, sea urchin

Morski Jež

Starost: 146 -65 miliona godina
Veličina: 3.8 centimetara
Lokacija: Maroko
Formacija: Ležište morskih ježeva
Period: Kreda
Ovaj fosil, pronađen u sloju poznatom po nalazima fosila morskih ježeva, datira od prije 146 – 65 miliona godina i jedan je od bezbroj naučnih dokaza Stvaranja.

Fosili Pronađeni U Libanu

Lebanon map
 
Geološka prošlost stijena Libana veže se za periode Krede i Jure. Ovim periodima poripadaju i fosili sa tla ove države. Uglavnom se libanske palnine sastoje od sedimentnik stijena koje su idealne za nastanak fosila. Kameni sloj bliži površini bogat je fosilima korala i spužvi, kao i skeleta rakova iz Jure. Osim njih, pornađeni su i fosili biljaka te foslili iz ćilbara.
Libanonska nalazišta su jedna od najvažnijih na svijetu. hajoula, Haqil i an-Nammura su posebno bogata nalazišta. U ovim slojevima otkriveno je više od 250 vrsta riba. Foslili ičmenjaka iz ovih ležišta potiču iz ere Kenozioka.
Svio ovi fosili dokazuju da se oblici života nisu mijenjali milionima godina, odnosno nisu nikada evoluirali. Fosili otkrivaju da su vrste ostale nepromjenjene do danas i na taj način osporavaju Darwinovu teoriju evolucije. ovi naučni dokazi pokazuju da je živa bića stvorio Bog, a ne evolucija.

Haqil, fossil beds
Excavations made in Haqil, where rich fossil beds exist, once again display that assertions of the theory of evolution are baseless.

Haqil, fossil beds
In order for the fossil not to be damaged, the rock in which the fossil is encased should be broken carefully. Pictured above are the excavation area in Haqil and the studies made here.

lübnan'da bulunan fosil
A 146- to 65-million-year-old shrimp and fish fossil, uncovered in Lebanon

sharks, fossil, shark

Ajkula

Starost: 95 miliona godina
Veličina: 180 mm; matrica: 205 x135 mm
Lokacija: Haqil, Liban
Period: Srednja Kreda,
Osnovni detalji peraja i hrskavičavog skeleta ove male ajkule jako dobro su sačuvani i pokazuju da ne postoji razlika između nje i ove vrste danas.

eel, fossil

Jegulja

Starost: 95 miliona godina
Veličina: 58 mm(ispravljena), matrica: 56 x 65 mm
Lokacija: Haqil, Liban
Period: Srednja Kreda
Postoji više od 400 vrsta jegulja iz reda Anguilliforme. Nisu se ni najmanje promjenile milionima godina i kao takve poriču evoluciju.

flying, fish, fossil

Leteća Riba

Starost: 95 miliona godina
Veličina: 28 mm (raspon grudnih peraja), 47 mm duga; matrica: 75 x 70 mm
Lokacija: Haqil, Liban
Period: Srednja Kreda
Ovaj fosil leteće ribe, identičan njenim nasljednicima danas, dokaz je da živa bića nisu nikada evoluirala. Ovi kičmenjaci se nisu mijenjali milionima godina rušeći Darwinove tvrdnje o “korak-po-korak evoluciji”.

Arthropoda, shrimp, fossil

Škamp

Starost: 127 - 89 miliona godina
Veličina: Matrica: 8.1 x 10.9 cm
Lokacija: Hajoula, Liban
Period: Srednja Kreda
U oom kamenu foilizirani su osatci škama, te dvije manje ribe. Peraja i skelet obje ribe je jako dobro sačuvan. Škamp, vrsta iz porodice zglavkara, čiji najstariji fosil seže do perioda Jure ()priej 208-146 miliona godian), nije se mijenjala do danas niti je prolazila kroz bilo kakve faze razvoja u drugu vrstu. Drugim riječima, nisu evoluirali, već su stvoreni.

flying, fish, fossil

Leteća Riba

Starost: 100 miliona godina
Veličina: 26mm (između grudnih peraja), 120 mmduga; matrica: 180 x90 mm
Lokacija: Haqil, Liban
Period: Srednja Kreda
Ovaj fosil leteće ribe pronađen je u naslagama krečnjaka u Haqil regiji. Riba je jako dobro sačuvana i moguće je razaznati sve fizičke sobine. Riba je duga 12 centimetara i ima raspon grudnih peraja od 26 milimerara. I današnje leteće ribe imaju iste osobine, što znači da ove ribe nisu evoluirale.

flying, fish, fossil

Leteća Riba

Starost: 95 -72 miliona godina
Veličina: 2.5 x 4.5 cm ; matrica: 6 x 8 cm
Lokacija: Hajoula, Byblos, Liban
Period: Gornja Kreda
Još jedan dokaz da živa bića nisu evoluirala je fosil leteće ribe sa slike. Ova riba je živjela prije 95-72 miliona godina i ni po čemu se ne razliku od savremenih letećih riba. Grudna peraja ove ribe podsjećaju na krila, a uz njih ove ribe imaju i izdužene repove koji im omogućavaju kratke letove iznad površine vode.

eel, fossil

Jegulja

Starost: 95 - 72 miliona godina
Veličina: 10.2 cm
Lokacija: Haqil, Liban
Period: Gornja Kreda
Jegulja je fosilizirana pored druge ribe. Jegulje uglavnom nastanjuju plitke vode, dok neke vrste žive u dubinama na oko 4000 metara. Veličina varira od 10 centimetara do 3 metra, a mnoge teže i po 65 kilograma. Ova jegulja se ne razlikuje od savremenog primjerka ove vrste. Nisu se mijenjale 95 miliona godina, što dokazuje da živa bića nisu evoluirala.

eel, fossil

Jegulja

Starost: 146 - 65 miliona godina
Veličina: 8 x 15 cm
Lokacija: Hajoula, Liban
Period: Srednja Kreda
Fosil ove jegulje dimenzija je 8 sa 15 centimetara. Glava je posebno dobro očuvana, a vide se i detalji tijela. Ove jegulje i danas posjeduju ovakvu građu. Dokaz tome je između 146 i 65 miliona godina star fosil ove ribe.

fossil, evolution, Shark

Ajkula

Starost: 75 miliona godina
Lokacija: Byblos, Haqil, Liban
Period: Kreda
Fosili ajkula česti su u planinama libana. Ajkule spadaju u hrskavičave ribe. Skelet ovih riba ne sadrži kalcij, već je građen od hrskavičastog tkiva. Jedine nakupine kalcija su u njihovim zubima i ponekad u kičmi. Iz ovog razloga mnogo češće se pronalaze zubi, nego skeleti ajkula.
Najstariji primjerak ajkule pronađen do sada je 400 miliona godina star. Kao što je slučaj i sa svim drugim vrstama, ni ajkule se nisu promjenile za 400 miliona godina. Suprotno tvrdnjama evolucionista, ajkule se nisu razvijale iz faze u fazu od drugih vrsta, već su stvorene odjednom sa svim složenim osobinama koje posjeduju.

Scyllaridae, slipper lobster, fossil, evolution

Račić

Starost: 98 miliona godina
Lokacija: Liban
Period: Kreda
Na slici je vrsta raka koji živi u nepristupačnim, stjenovitim predjelima morskog dna. Ovi rakovi i danas posjeduje iste osobine građe koje posjeduje u ovaj fosilizirani primjerak star 98 miliona godina. Obzirom da se nisu desile ni najmanje promjene u strukuri ove vrste, ovaj fosil je još jedan dokaz da živa bića ne evoluiraju.
Madagascar map
 

Fosili Pronađeni Na Madagaskaru

Madagaskar, četvrsti najveći otok na svijetu, smješten je u Indijskom okeanu u blizini afričke obale. Ovo područje je dom 5% vrsta bilaka i životinja vijele Plkanete, od kojih 80% obitava isključivo na Madagaskaru. Istočna obala sačinjena je od kratkih steep cliffs.
Tsaratanana na sjeveru je planinska regija, a neke od planina suvulkanskog porijekla. Geološka istražibvanja su pokazala da je Madagaskar proje 165 milionma godina bio dio Afrike, ali se psotepeno odvajao od kontinenta. Paleontolozi iz ove regije su otkrili mnoštvo fosila prica, sisara i morskih stvorenja iz perioda Mezozoika.
Kao i ranije spomenuta fosilna otkrića, i ova sa Madagaskara pokazuju da se teorija evolucije i fosilne iskopine u velokoj proturiječnosti.Fosili dokazuju da se jemoguće objasniti nastanak vrsta roz teoriju evolucije. Vrste koje su se odjednom pojavile i slojevima stijena, i zadržale sve osobine svoje vrste do danas dokaz su da živa bića ne evoluiraju, već da su sve vrste stvorene.

Madagascar
In Madagascar, having both rain forests and deserts, many fossils pertaining to the various eras of geologic history are uncovered. These fossils reveal that living beings have remained the same for hundreds of millions of years.

nautilus, Sand dollar, fossils
This nautilus, 114 million years old, is no different from those living today. (left)
Sand dollar fossils dating back 172 to 168 million years. (right)

Coelacanth, fossil, evolution

Coelacanth (Celikant)

Starost: 240 miliona godina
Lokacija: Ambilobe, Madagascar
Period: Lower Triassic
Coelacanth (celikant), 400 miliona godian stara riba, predstavlja prepreku u naučnom dokazivanju teorije evolucije. Ove ribe se nisu ni najmanje promjenile do danas te su sačuvale svoju najraniju fizičku strukturu svih 400 miliona godina, uprkos odvajanju kontinenata, klimatskim promjenama, te drastičnim promjenama u životnoj sredini. Celikanti su jedan od dokaza da je teorija po kojoj živa bića neprekidno evoluiraju nije tačna.
Ovaj fosil se sastoji od dva dijela. U ovoj vrsti fosila, slika-ogledalo organizma se formira na dvije strane raspolovljenog kamena.
Coelacanth su velike riba, sa prosječnom dužinom od 150 centimetara, i tvrdim krljuštima nalik na oklop koji obavija tijelo. Pripada košljoribama - Osteichthyes, i prvi put se javljaju u foilnim zapisima iz perioda Devona. Do 1938. godine, mnogi evolucionisti su umišljali da je ova riba koristila par peraja da hoda po morskom dnu i da je na taj način predstavljala prelaznu formu između morskih i kopnenih vrsta. Ovu tvrdnju su podupirali činjenicom da riba ima koštanu građu peraja. Međutim, 1938. godina, ova riba, za koju se mislilo da je izumrla prije najmanje 70 miliona godina, uhvaćena je na obalama Južne Afrike. Istraživanja pokazuju da se vrsta ni najmanje nije mijenjala najmanje 400 miliona godina.

bivalve, fossil, evolution

Školjke

Starost: 208 - 146 miliona godina
Lokacija: Majunga Basin, Madagaskar
Period: Jura
Nema ni najmanje razlike između ovih fosiliziranih škojljki i avremeih primjeraka. Dokaz da živa bića ne evoluiraju je i ovaj fosil star između 208 i 146 miliona godina.

Nautilus, fossil, evolution

Nautilus

Starost: 114 miliona godina
Veličina: 55 mm
Lokacija: Madagaskar
Period: Kreda
300 miliona godina tar nautilu, 150 milina godina star i nauitilus koji živi danas, se ne razlikuju ni u kojem segmentu. Primjerak sa slike star je 114 miliona godina i pokazuje da je ova vrsta ista stotinmama miliona godina.

Nautilus, fossil, evolution

Nautilus

Starost: 113 - 97 miliona godina
Veličina: 1.9 cm do kraja školjke. , and 5.3 centimeters (2.1 in) across
Lokacija: Mahajanga, Madagascar
Period: Kreda
Posmatrajući fosile, uviđamo da ne postoji razlika između bića koja su živjela prije stotinu miliona godina iu onih koja žive danas. Jedna od takvih formi života je i nautilus koji se nije mijenjao milionima godina od kako je stvoren. Primjer sa slike star je između 113 i 97 miliona godina i ilustruje ovu činjenicu.

Clypeasteroida, Sand Dollar, evolution, fossil

Morski Jež

Starost: 172 to 168 miliona godina
Lokacija: Madagaskar
Period: Jura
Fosil morskog ježa sa slike stra je između 172 i 168 miliona godina. Nema razlike između ovog fosiliziranog, i danas živgo primjerka. Ovaj fosil je dokaz da živa bića nisu nastala evolucijom, već da su stvorena.

Nautilus, fossil, evolution

Nautilus

Starost: 113- 97 miliona godina
Veličina: 6.6 cm do vrha oklopa, , 5 cm širok
Lokacija: Mahajanga, Madagaskar
Period: Kreda
Činjenica da su nautilusi koji su živjeli prije 113 miliona godina identični onima koji ćive danas, još jedan je dokaz da se evolucija nije desila.

Nautilus, evolution, fossil

Nautilus

Starost: 114 miliona godina
Veličina: 55 mm
Lokacija: Madagaskar
Period: Kreda
Nautilusi postoje 300 miliona godina, i do danas nisu prošli ni kroz najmanje promjene. Ovaj 114 miliona godina straprimjerak je identičan starijim primjercima, kao i današnjim nautilsima.

bivalve, evolution, fossil

Školjke

Starost: 208 - 146 miliona godina
Lokacija: Dolina Majunga, Madagaskar
Period: Jura
Morski mekušci su milionima godina isti kroz razne strosti fosilnih zapisa. Jedan od primjera je i ova školjka. Ova sa slike živjela je prije između 208 i 146 miliona godina. Kao takva predstavlja izazov eolucionistima, jer je identične školjke žive i danas.

Nautilus, fossil, evolution

Nautilus

Starost: 114 miliona godina
Veličina: 70 mm
Lokacija: Madagaskar
Period: Kreda
Nautilus je beskičmenjak koji je čest stanovnik mora danas. Ova bića osporavaju Darwinovu teoriju evolucije, jer ne pstoji ni namanja razlika između nautilusa prije 144 miliona godina oi onih koji žive danas.

Nautilus, fossil, evolution

Nautilus

Starost: 114 miliona godina
Veličina: 17 cm
Lokacija: Madagaskar
Period: Kreda
Nautilusi su 300 miliona godina, od kada postoje, zadržali sve svoje fiziološke osobine. Fosli sa slike pripada nautlusu starom 144 miliona godina. Činjenica da se ova vrsta nije mijenjala je dokaz da je teorija evolucije velika zabluda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder